اجرای عملیات زیرسازی قطعه یک و دوم راه آهن یک خطه همدان-ملایر شامل عملیات خاکی،پلسازی ،دیوارسازی وسایرعملیات متفرقه وکلیه کارهایی که جهت تکمیل وبهره برداری می باشد.
پروژه راه آهن همدان-ملایر بخشی از طرح راه آهن غرب کشور است که حلقه اتصال به طرح راه آهن تهران – همدان – سنندج میباشد و سپس از طریق شهرهای ملایر، کنگاور، صحنه، کرمانشاه، اسلام آباد غرب، گیلان غرب، قصرشیرین و نهایتاً به مرز خسروی (مرز ایران و عراق) متصل و بعد از آن از طریق خانقین، بغداد، موصل، قامشی، دیرالزور، رقه و حلب به بندر لاذقیه ختم میشود.
امكان برقراري ارتباط ريلي بين ايران و عراق و در نتيجه ارتباط با اماكن متبركه كربلا و نجف و ساير مراكز زيارتي واقع در خاك عراق از اهداف راه آهن غرب را مهیا می نماید.
امكان برقراري ارتباط ريلي بين كشورهاي آسياي ميانه و درياي مديترانه(از طريق راهآهن تجن- سرخس- مشهد- تهران- اراك – كرمانشاه – خسروي) نیز از مزایای دیگر طرح راه آهن غرب کشور است.
ايجاد ارتباط ريلي مناطق غربي كشور با مركز و شبكه موجود سراسري راهآهن نیز با احداث راه آهن غرب کشور می تواند بهره برداری از طرح را افزایش دهد.
يكي از اهداف اصلي سند چشمانداز حملونقل ریلی ایران در افق ۱۴۰۴ كه راهآهن جمهوری اسلامی ایران، باتوجه به چشماندازهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری برای سال ۱۴۰۴ و براساس سیاستهای كلی و اسناد بالادستی، تدوین سندی با عنوان سند چشمانداز حمل و نقل ریلی ایران در افق ۱۴۰۴ نموده است و مسوولیت تدوین این سند، بر عهده ستاد راهبردی سند چشمانداز راهآهن جمهوری اسلامی ایران است فعالكردن كریدورهای اصلی (بهینه كردن، فعال كردن، ایجاد كریدورهای بینالمللی)، كریدورهای اصلی شمال – جنوب (با احداث خط ریلی رشت – بندرانزلی- آستارا) و شرقی – غربی (با احداث خطوط ریلی كرمانشاه – خسروی و شلمچه – بصره) در این خصوص قابل ذکر می باشد.
بخشی از این طرح حدفاصل تهران-همدان-ملایر بعنوان مسیر جایگزین تهران-قم اراک-ملایر نیز می تواند اتصال به شبکه ریلی غرب کشور را در شبکه راه آهن تأمین نماید.
قسمت هایی از این مسیر از ملایر تا فیروزان بطول ۶۶/۴ کیلومتر در ابتدای سال ۱۳۹۶به بهره برداری رسیدو بخش دیگری از آن از فیروزان تا کرمانشاه به طول ۱۱۰کیلومتر نیز درپایان سال ۱۳۹۶مورد بهره برداری واقع گردید.
مزایای پروژه
ايجاد كريدور ريلي جديد تهران – غرب كشور با كاهش مسير
کاهش طول مسیر ریلی راه آهن تهران-همدان-ملایر(نسبت به مسیر قبلی تهران-اراک-ملایر)
اتصال مركز استان به بند امام خميني (ره) از طريق مسير ملاير – اراك
کاهش زمان سفر و هزینه جابجایی كالا و مسافر
کاهش بارترافیکی گلوگاه راه آهن تهران-قم-اراک
افزایش توان ترافیک ریلی راه آهن غرب کشور
مسیر دوم (جایگزین) ریلی تهران-قم-اراک-ملایر(پدافند غیرعامل بخشی از شبکه ریلی غرب کشور)